OCHIUL MAGIC sau STEREOGRAMA

By Miky / August 25, 2014

“Ochiul magic este o metoda de a privi o imagine unica in 3D, care poate fi tiparita pe hartie simpla, netratata ulterior, fara a necesita utilizarea unor ochelari speciali.

“Metoda utilizata pentru vizualizarea stereogramelor este dificil de realizat la inceput, deoarece necesita defocalizarea privirii. Oamenii sunt obisnuiti sa priveasca focalizat pentru activitatile cotidiene, iar privirea defocalizata pare imposibila. Exista doua metode pentru vizualizare: incrucisarea ochilor si privirea paralela.

iepure

Incrucisarea ochilor se realizeaza prin focalizarea privirii intr-un punct imaginar situat in linie dreapta intre imagine si ochi. Privirea paralela se realizeaza prin focalizarea asupra unui punct situat la mare distanta in spatele imaginii. Metoda privirii paralele (mai este numita si privire divergenta) este utilizata mult mai frecvent decat privirea incrucisata, care poate fi mai obositoare pentru unele persoane.

Pentru aceasta, iti propun sa printezi o stereograma oarecare si sa o tii la circa 20 cm de ochi. Acum incearca sa privesti la departare si sa tii ochii continuu ca si cum ai privi la departare foarte mare. E ca si cum ai privi in gol. Ca si cum privesti prin cineva. Asa trebuie sa privesti prin mijlocul paginii cu stereograma. Nu iti arunca privirea deloc pe pagina, priveste “prin” ea ca si cum ai privi la orizont. Uneori ajuta daca faci lucrul asta in fata unui geam, unde ai camp deschis si poti sa te uiti la distanta. Fixeaza-ti un reper distant si “impietreste” privirea pe reperul acela. Apoi ridica pagina usor pana cand privirea ta fixata la distanta sa para ca trece prin mijlocul paginii. Nu privi deloc pe pagina, trebuie sa “privesti prin ea” la distanta.  Ai voie sa clipesti, nu ai voie sa schimbi directia privirii. Nu te obosi prea tare, imaginea apare cand esti relaxat. O sa ai senzatia ca poti sa o prinzi in mana, ca poti sa tii in mana obiectul care il vezi ca apare in imagine. Daca nu apare imediat, eu iti recomand sedinte de cate 10 minute, apoi pauza. ” (fragment articol, Marius Simion)

stereograma_trandafir

Cum fac cei mai experimentati si vad stereogramele:

Incearca sa vezi DINCOLO de imagine. Adica incearca sa-ti impui sa treci cu privirea dincolo de suprafata imaginii. O alta metoda ar fi sa te apropii cat de tare poti de imagine, sa-ti fixezi privirea pe ea si apoi sa te indepartezi lent fara a clipi si fara a-ti schimba punctul privit”

„E foarte simplu, priveste-ti varful nasului apoi muta privirea catre imagine, incearca sa o tii un pic focalizata cu vreo 20 cm inintea imaginii.”

 „Am privit imaginea (de la 20 de cm de monitor) fara sa fac focus intr-un punct. Privirea devine tulbure si dupa 30 de secunde apare imaginea 3D „

„Ideea este de a privi defocalizat. Suntem obisnuiti sa privim concentrat intr-un punct, de aceea nu reusim sa vedem imaginea in ansamblu. Incercati sa schimbati focalizarea privirii, sa priviti nu centrul imaginilor, ci colturile lor, in acelasi timp pe toate 4.”

Incearca asa: uita-te in josul imaginii si gandeste-te la altceva…respira incet si profund….usor, usor privirea devine moale…si doar atunci ridica usor privirea spre centru imaginii.

01_________

O alta modalitate:

1) ca sa poti vedea imaginea 3d trebuie sa te focusezi in primul rand pe respiratie. Deobicei noi incercam sa influentam respiratia sau nu suntem constienti de respiratie, insa in acest caz trebuie sa observi cum esti respirata ( este minunat) si sa nu incerci sa influentezi respiratia. (Observi cum aerul intra singur in corp ca prin magie )

-2) in timp ce te focusezi pe imagine , pune un deget intre pozitia ochilor si a imaginii. Trebuie sa vezi 2 degete. Cand vezi 2 degete in periferia focusului principal, schimbi focusul pe cele 2 degete , atentie nu pe sigurul deget si esti in starea de relaxare

3) muti focusul de la cele 2 degete la imaginea de pe monitor si continui sa fii respirata si vei vedea imaginea.  (Ion Panis)

“Odata ce ati descoperit si ati inteles Ochiul Magic, nu va veti mai indoi niciodata ca indiferent de ceea ce credeti ca vedeti, exista intotdeauna mult mai mult de dezvaluit”

131

About the author

Miky

Click here to add a comment

Leave a comment: